Akıl Oyunları Atölyesindeki temel hedefimiz çocukların var olan zihinsel ve bilişsel yeteneklerini geliştirebilmek ve bu yeteneklerine yenilerini ekleyebilmektir.
Her atölyede olduğu gibi kullanılan en temel değişmez materyalimiz oyundur. Öncelikle, karar verme, uygulama, sonraki adımı düşünme, olasılıkları hesaplama, planlı ve hızlı hareket etme burada hedeflediğimiz temel kazanımlardır.
Psikoloğumuz tarafında seçilen oyunlar öğrencilerimizin bültenlerine dahil edilmekte ve yaş sevilerine uygun oyunlar tercih edilmektedir. Oyunlar özellikle konsantrasyon gerektiren oyunlardır. Dolayısı ile çocuklar bu oyunları oynarken dikkati yoğunlaştırma ve ilgilendiği işe konsantre olma becerisi kazanırlar. Bu alanlarda kendilerini geliştirdikçe, yeni bir şeyler öğrendikçe, zeka, bilgi ve beceriyi kullanmaya başladıkça kendilerine duydukları öz güven duygusu artar.
Akıl Oyunları ile Kazanılan Beceriler
- Akıl yürütme
- Problem çözme
- İletişim
- Konuşulan dili doğru, etkili ve güzel kullanma
- Eleştirel düşünme
- Yaratıcı düşünme
- Araştırma
- Karar verme
- Bilgi teknolojilerini kullanma
- Girişimcilik
Satranç
Satranç bir beyin sporu olduğu kadar bir sanat ve bir bilimdir. Anaokulu’nda satranç eğitiminin temel hedefi satranç kültürünü tanıtmak ve sevdirmektir.
Çok fazla tekrar, soru cevap, hikaye ve canlandırma yöntemi ile satranç taşlarının adı yerleri ve hareket edebilme kuralları verilir. Ana kurallar yılsonuna doğru tamamen öğrenilir.
Sessizce dinlemeyi, söz almayı ve kendini ifade etmeyi, hata yapmaktan korkmadan saygı çerçevesinde fikirlerini söylemeyi, satranç sınıfındaki malzemeleri kurallarına göre kullanmayı, zamanını değerlendirmeyi, gerektiğinde karar vermekten korkmamayı, konsantre olmayı, arkadaşlarına saygı duymayı, hedeflerine ulaşmak için çok çalışmanın önemini, araştırmayı, kurallara uymanın önemini, öğrenir.
Drama
Anaokulu çocukların, gerçek dünya ile kurgusal dünya arasında gidip gelmelerini olanaklı kılan drama çalışmalarının genel amacı; her alanda yaratıcı, kendine yetebilen, kendini tanıyan, çevresiyle iletişim kurabilen ve bunu geliştirebilen, ifade gücü ve biçimleri artmış bireyler yetiştirmektir.
Drama bu özellikleri ile çocuğun gelişimini ve yaratıcılığını destekleyerek çocuğa önemli katkılar sağlamaktadır. Bu nedenle de küçük yaşlardan itibaren çocukların drama çalışmalarına katılmalarını sağlamak, hem gelişim alanlarını desteklemek hem de kendilerini tanımalarına ve keşfetmelerine fırsat vermek, yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarını sağlamak açısından önemlidir.
Fen-Doğa
Okul öncesi dönemdeki çocuklar meraklı, araştırıcı ve sorgulayıcıdırlar. Çocukların bu yöndeki gelişimlerini destekleyen etkinliklerden biri de Fen ve Doğa Etkinlikleri’dir.
Bu etkinlikler sayesinde çocuklar, sözel iletişim becerilerinin gelişmesi, bağımsız düşünme ve yorumlama yeteneklerinin gelişmesi, zihinsel bakımdan uyarılmaları, çevreye karşı daha duyarlı hale gelmeleri gibi alanlarda desteklenmektedirler. Çocuklara araştırabilecekleri, neden-sonuç ilişkisini görebilecekleri ve tahminlerde bulunabilecekleri bir eğitim ortamı hazırlamak oldukça önemlidir. Bu nedenle öğretmenler tarafından, çocukların gelişimlerine uygun fen ve doğa etkinlikleri planlanarak, onların çevreleri hakkındaki bilgiyi yaparak-yaşayarak öğrenmeleri sağlanmalıdır.
Sanatsal Etkinlikler
Sanat aktiviteleri, çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etme, yeteneklerinin farkına varabilme ve yaptıkları ile gurur duymalarını sağlar. Bu sayede;
- Üretmeyi öğrenirler.
- Duyuları gelişir.
- Küçük kasları gelişir.
- Hayal güçleri gelişir.
- Rahatlar ve mutlu olurlar.
- Seçim yaparlar.
Geziler
Yıl boyunca işlenen konulara uygun araştırma inceleme gezileri düzenlenir. Geziler çocuklara; olayları, kişileri, doğal koşulları içinde tanıma, bu kişilerin sorunlarını kavrama, eleştirici düşünme yeteneğini geliştirme, kişilere ve olaylara nesnel ölçülerle yaklaşma, sorumluluk duygusu gibi önemli davranışlar kazandırmaktadır.
Öğrencilerin kapalı ortamlardan, sürekli yaşadıkları çevreden kurtuldukları için sevinerek katıldıkları ve doğrudan eğlenerek bilgi ve tecrübeye ulaşmaları gibi fayda sağlar. Eğlenerek, öğrenme olanağı sağlar. Öğrencinin birçok duyu organı devreye girdiği için, daha sağlam ve unutulmayan bilgiler oluşturulur. Zekâ alanlarının gelişimine katkıda bulunur.
Anaokulumuzun faaliyetleri hakkında detaylı bilgi alın