Anaokulu’nda tam zamanlı olarak bulunan psikoloğumuz ile çocuklarımızın ruhsal gelişim takipleri yapılmakta, davranış özelliklerini belirlemek amacı ile testler uygulanmakta, sonuçları değerlendirilmektedir. Aile danışmanlığı ve personelimizin hizmet içi eğitimlerinin gerçekleştirilmesi de psikoloğumuz tarafından gerçekleştirilmektedir. Anaokulu’nda Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, öğrencilerin psikososyal, duygusal, bilişsel, dil ve bedensel gelişimlerini desteklemeyi hedeflemektedir.
Oryantasyon (Okula Uyum)
Okulumuza yeni başlayan çocuklarımızın ilk haftalarında okula uyumlarına destek olmak amacıyla hazırlanan oryantasyon programımız vardır. Her çocuğa özel olarak bilgilendirme ve yakın ilgi ile şekillendirilip, uygulanır. Okula mutlu bir başlangıç yapmak, çocukların okul hakkında olumlu hisler beslemelerine ve okula daha kolay uyum sağlamalarına yardımcı olur.
Çocuğu okula başlayan velimizin memnuniyeti ve huzuru bizim için önemlidir. .Şüphesiz ki uyum sürecinde en önemli şey ebeveyn tutumudur. Velide en az çocuğu kadar kaygılı olabilmektedir. Anne-baba güven duyarsa, çocuk da güven duyacaktır. Anne-baba hazır olursa çocuk da hazır olacaktır.
Her çocuğun uyum sürecinin birbirinden farklı olduğu unutulmamalı ve çocuğa göre yaklaşım belirlenmelidir. Tüm detaylar göz önünde bulundurularak program kapsamında; okulumuz ve personelimiz tanıtılıp, hem çocuğun hem anne- babanın tanışma ve kaynaşması için her çocuğa özel bir oryantasyon süreci gerçekleştirilmektedir. Psikologumuz tarafından velimize süreç ile ilgili gerekli bilgiler aktarılır.Ebeveyn, okul psikoloğu ve öğretmen işbirliği ile çocuk kısa süre içinde okula uyum sağlayacaktır.
Öğrenci Gözlemi
Okul Psikoloğumuz tarafından rutin olarak sınıflar gözlemlenir. Çocuklarımızın; arkadaş ve öğretmen ilişkilerini, etkinliklere katılımını, dil gelişimlerini, ince ve kaba motor gelişimlerini, sosyalliklerini, kişilik özelliklerini ve gelişimlerini takip etmek amacıyla gözlem yapılmaktadır. Gözlem sonucunda edinilen bilgiler, velilerle ve öğretmenlerle yapılan bireysel görüşmelerde ve veli toplantısında değerlendirilir. Öğrencimizle ilgili hangi alanların geliştirilmesi gerekiyorsa bu yönde çalışmalar yapılır. Dönem içerisinde ise öğrencinin gelişimini belirlemek ve takip etmek amacıyla test ve envanterler uygulanır. Test sonuçlarından edinilen bilgiler bireysel olarak velilere aktarılır.
Aile Danışmanlığı
Velimizin talebi üzerine, anne ve babanın birlikte katıldığı aile içi sorunlar ve çözümlerine dayanan psikolojik destek hizmetidir. Görüşmeler randevu sistemi ile gerçekleşmektedir. Görüşmelerimiz gizlilik esasına dayanmaktadır. Aile çocuğun gelişiminin ilk yapı taşıdır. Bu yüzden aile görüşmeleri sırasında edinilen bilgiler gerek çocuğu gözlemde gerek aileyi tanımada okul psikoloğumuza çok yardımcı olur. İlk görüşme, “Çocuk anamnez formunun değerlendirilmesi ile başlar. Psikoloğumuz aileye çocuğumuzun okula başladığı günden itibaren yapılan gözlemler (çocuğun okula uyumu, gelişim özellikleri, arkadaş ve öğretmen ilişkileri, ilgi alanları, güçlü ve zayıf yanları, beceri, kabiliyetleri ) hakkında veliye bilgi verilir. Dönem içerisinde öğrencilerimize psikolojik testler uygulanır. Velimizin çocuğu ile ilgili sorun yaşadığı alanlarda ve yapılan testin sonucuna göre veli ve çocuk ile koordineli şekilde çalışmalar yapılır. Daha sonra velilerimizin ihtiyaç durumuna göre veli görüşmelerimiz Psikoloğumuzun verdiği randevu sistemiyle devam eder.
Oyun Terapisi
Yetişkinler için danışmanlık ne ise çocuklar için de oyun terapisi odur. Oyun terapisi kelimeler yerine oyuncakları koyarak/kullanarak çocuklara kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olur. Oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu bir şekilde yaşamalarını hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir.Oyun terapisi, oyunla çocuğun kendini ifade edebilmesi için doğal ortamda bulunması temeline dayanır. Anaokulumuzda psikoloğumuzun gözlemleri sonucunda ihtiyaç duyduğu öğrencilerimizin velileriyle iletişime geçerek bilgilendirme yapılır. Velinin isteğine göre oyun terapisi seanslarına başlanır.
Seminerler
Anaokulu’nda Seminerlerimiz, psikoloğumuz tarafından okul öncesi çocuklarımızın gelişim, psiko-sosyal ,aile yapıları hakkında bilgi vermek ve bu bilgiler üzerinde tartışmak amacıyla düzenlenen toplantılarımızdır. Her ailede farklılık gösteren çocuk yetiştirme biçimleri ve anne baba tutumları vardır. Bunlar hakkında bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Bizde seminerlerimizin konularını çocuklarımızı ileriki yaşlarının her adımında sağlam daha sağlıklı bireyler kazandırmak için farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz.. Sene içinde belirli dönemlerde psikologlarımız tarafından ailelere ve personelimize yönelik çocuklarımızı gelişimsel olarak desteklemek amacıyla seminer tarihlerimiz belirlenir.
Anaokulumuzun faaliyetleri hakkında detaylı bilgi alın